Церква Різдва Пресвятої Богородиці (с. Мар’янівка, Тернопільська область)

Історія парафій у селі Мар"янівка, та с.Йосипівка до 1946 року нерозривно пов"язана з історією парафії с.Купчинець, Козівського району, а з 1989 року до 2004 року з парафією с.Настасів, Тернопільського району. Тому деякі історичні факти тих сіл, будуть розглянуті у нашому контексті.

Мар"янівська парафія в 1893 році збудувала і освятила молитовну каплицю (мала церковця) стараннями сільської громади та її співфундаторів сім"ї Романа та Ксенії Малевичів. В цій церковці до 1946 року співіснувало дві громади: українці - греко-католики та поляки - римо-католики.

Духовне і національне життя громади підтримувала "Просвіта!" Із розповідей знаємо, що в селі був один грамотний чоловік, котрий виписував українську газету і її читав для своїх односельчан, тим і зберігав у рідному селі духовну і національну самосвідомість.

Цінним духовним скарбом парафії є старий служебник, який багато відкриває із нашої спільної, як було згадано вище історичної дійсності. Про що мова? Одного разу, переглядаючи нашу стару парафіяльну перлину (служебник) я віднайшов дуже цікаву історичну подію, а саме, інформацію про візитацію парафій, 09 червня 1902 року Слугою Божим митрополитом Андреєм Шептицьким та 03 липня 1937 року єпископом Никитою Будка.

Не менш цінним для нас є Свята Євангелія, котра була подарована нашій церкві, громадою села Купчинець. Існує гіпотеза, що її подарували нашій церкві в день її освячення. Думаю, що це можна віднести і до інших літургічних парафіяльних книг. Євангелія містить багато історичних відомостей. Що саме? З її сторінок дізнаємося, що вона була видана в почаївській типографії, монахами чину Святого Василія Великого. Рівнож, євангелія містить відомості про те, ким була відреставрована: "Сіє Євангеліє поправлене старанієм приходника купчинскаго Николая Чировського," або ж читаємо, що "старанієм працьовитого Павла Балянта із Купчинець года святого от Рождества Христова 1849 і в серебро і адамаск убране (....) за владінія благого Австрії імператора Фердинанда... заплатил сто тридцять і шесть римскИЯ монети," а також відомості про архипастирські візитації 25 травня 1906 року Митрополитом Андреєм. Хочу також, відмітити, що книги були збережені та відреставровані жителем нашого села, про що свідчить наклейка на внутрішній сторінці, що ним був Озімка Нестор.

Молитовне та літургійне життя парафії перервали події 1946 року. Парох села, о.Михайло Козоріз не перейшовши у російське православіє був на тривалий час позбавлений волі, а церкву в наших парафіях було закрито радянською владою і так тривало до 1989 року. В цей час люди ходили до церков навколішніх сіл - Настасова, Тернопільський р-н, Великого Ходачкова, Козівський р-н, та навіть до церкви м.Тернополя, що на вул.Руській.

І ось, прийшов 1989 рік в людей з"явилася надія. Стараннями старшого брата Борущака Івана Гнатовича та всієї громади була відкрита і відреставрована молитовна каплиця (1893) тоді ще в складі Російської Православної Церкви. Та вже в 1991 році підтримкою парафіян та пароха о.Михайла Симця, ціла громада повертається у лоно своєї рідної Української Греко-Католицької Церкви.

Проходили роки і парафіяни бачили, що старенька церквовця вже є для них затісною, ось тому і вирішили збудувати у своєму селі нову церкву. Детальніше про будову нової церкви та наших жертводавців можна прочитати тут -http://homilia.io.ua/s482250/

Життя - це завжди нові грані і дуже радісно, що їх відкриває нам добра Божа рука нашого Бога! Це Він нас веде туди, куди ми ніколи самі, напевно, не відважилися б піти.


І так з ласки Божої 16 квітня 2005 року до нашої парафії, був призначений владикою Михаїлом Сабригою, новий священик о.Іван Зозуля, який навчався в Люблінській Метрополичій Духовній Семінарії, Польща, та університет Зальцбург, Австрія.

Хочемо також поділитися з Вами тим, які братства діють при нашій парафії: Апостольство молитви. Вже стараннями о.Івана було зогранізовано у церквах сіл. Мар"янівка та с.Йосипівка, Марійські Дружини, - 24 червня 2006 році. В парафії теж, збирається один раз на тижні у неділю "Біблійне коло" - спільна вервиця та читання Святого Письма. А 18 серпня 2013 року, почала своє молитовне життя спільнота "Матері у Молитві". Також кожної п"ятниці на спільну молитву збирається у церкві молодь. За катехихацію дітей відповідає священик та Ожанська Марія Іванівна. Місцем, де проходять заняття є школа та церква.

Великою духовною окрасою в центрі села є фігура Пресвятої Богородиці. Збудована на кошти її фундатора п.Петра Костика. А 28 серпня 2006 році вона була освячена. Чин освячення проведенно у співслужінні о.Івана Зозулі, о.Володимира Білінського, пароха с.В.Лука, та о.Василя Дідуха, пароха с.Лучка. Через рік 28 серпня о.Іваном Зозулею було освяченне проборство, збудоване церковною громадою села. Будівництво організовував п.Петро Костик. В 2011 році 29 жовтня, була збудована на пожертви всіх парафіян дзвіниця і освяченна митрополитом Василієм Семенюком. Владика грамотами відзначив найбільших жертводавців п.Петра Костика за пожертвуваний ним дзвін "Благовісник", котрий знаходиться у центрі дзвіниці. Грамотою владика нагородив п.Адама Чайківського за пожертвуваний ним дзвін, та грамотою нагороджений також, за ревне служіння для добра церкви парох о.Іван Зозуля. У 2013 році в липні, була розпочата робота над мозаїком Матері Божої Зарваницької, яку 29 жовтня виконали в нашій церкві митці: Михайло Кіцак, Новак Тарас та Кульгавець Андрій. Жертводавцем мозаїки став Костик Петро.


Перелік