Церква Благовіщення Пресвятої Богородиці (с. Латківці, Тернопільська область)

Церкву Благовіщення Пресвятої Богородиці у Латківцях було побудовано у 1712 році. На той час у селі проживало 46 родин. Вівтар освятили у 1724 році.

Дуже цікава ця невеличка церквиця в архітектурному плані, яка має багато ознак готичного стилю. У храмі знаходиться рідкісний старовинний кивот, який майже співпадає з біблійним описом. Привертає увагу розкішний іконостас, реставрований професором мистецтва із Кракова. На жаль, він був майже знищений, коли церкву у 1960 році закрила державна влада. Наново реставровано і перероблено іконостас у 1992 році. Усі інші чудові ікони також були замащені фарбою. Дивом вціліла мистецьки цінна ікона «Хрещення Ісуса у Йордані».

Жителі Латківець любили свою церкву і дбали про неї: продавали свої земельні паї і віддавали в офіру на церкву; стараннями Насті Купоніки була відновлена старовинна ікона Святого Благовіщення; сім’я Стоколосів на початку минулого століття придбала дві великі бокові ікони Серця Ісуса і Матері Божої, а сім’я Гаврила Ганусяка подарувала три чудові дзвони.

У 1948—1960 роках парафія належала РПЦ. Знову в лоні УГКЦ парафія з 1990 року.

На території села є освячені хрести: на честь скасування панщини у 1848 році, відновлений на 50-річчя цього ювілею у 1898 році, хрест на відновлення християнської віри у 1990 році, каплиця, присвячена Матері Божій Фатімській, яку збудував парафіянин Руслан Жук.

При парафії діють: братства «Апостольство молитви», «Живої вервиці», спільнота «Матері в молитві».

Парохи:

  • о. Костянтин,
  • о. Дмитро Стек (1935—1948),
  • о. Богдан Боднар (1990—1993),
  • о. Ігор Дроздовський (з 10 грудня 1993).
Перелік